Onze traditionele notie van privacy staat onder druk door een politiek die door veiligheid en controle is geobsedeerd en een commerciële sector die op verkoop is belust. Steeds meer ingrepen conflicteren met het ‘recht op privacy’ zoals vastgelegd in de Grondwet. Nieuwe technologieën worden ontwikkelden ingezet om burgers in de gaten te houden en om data over hun doen en laten te verzamelen. Met name in Nederland is de maatschappelijke weerstand hiertegen relatief gering. Tegelijkertijd hebben mensen er steeds minder moeite mee persoonlijke gegevens over zichzelf in de media en op internet vrijwillig bloot te geven.
/ Also published in English
Onze traditionele notie van privacy staat onder druk door een politiek die door veiligheid en controle is geobsedeerd en een commerciële sector die op verkoop is belust. Steeds meer ingrepen conflicteren met het ‘recht op privacy’ zoals vastgelegd in de Grondwet. Nieuwe technologieën worden ontwikkelden ingezet om burgers in de gaten te houden en om data over hun doen en laten te verzamelen. Met name in Nederland is de maatschappelijke weerstand hiertegen relatief gering. Tegelijkertijd hebben mensen er steeds minder moeite mee persoonlijke gegevens over zichzelf in de media en op internet vrijwillig bloot te geven. Privacybescherming lijkt ondergeschikt aan het verlangen van mensen zichzelf in het sociale verkeer publiekelijk te manifesteren. Als de ervaring van privacy verandert, komt de vraag op in hoeverre het bestaande privacybeginsel nog houdbaar is, en of er wellicht subjectiviteiten of rechten zijn die belangrijker worden geacht. Worden er nieuwe strategieën ingezet ter bescherming van de persoonlijke autonomie of ter ontwijking van privacy schendende instrumentaria? Voorbij privacy geeft een indruk van de huidige sociopolitieke en technologische privacy-schenders en wat het perspectief is van een samenleving zonder privacy.
Met bijdragen van onder anderen: Rudi Laermans, Maurizio Lazzarato, Rob van Kranenburg, Martijn de Waal en Armin Medosch
/ Also published in English