Van Pendrecht tot Ommoord. Geschiedenis en toekomst van de naoorlogse wijken in Rotterdam | Koos Hage, Jeroen Ruitenbeek, Kim Zweerink | 9789068683806

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Van Pendrecht tot Ommoord

Geschiedenis en toekomst van de naoorlogse wijken in Rotterdam

Auteur:Koos Hage, Jeroen Ruitenbeek, Kim Zweerink

Uitgever:THOTH

ISBN: 978-90-6868-380-6

  • Paperback
  • Nederlands
  • 288 pagina's
  • 13 sep. 2005

De naoorlogse Rotterdamse wijken staan volop in de belangstelling. Ze werden in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw met veel optimisme gebouwd. Aan de rand van de stad verrezen in een kwart eeuw tien nieuwe, ruim opgezette tuinwijken: Pendrecht, Zuidwijk, Lombardijen, IJsselmonde, Overschie, Schiebroek, Honderd en Tien Morgen, Hoogvliet, Het Lage Land en Ommoord.

De ontwerpers stonden voor de opgave een woonwijk te ontwerpen waarbij vorm werd gegeven aan het destijds heersende gemeenschapsideaal. Het vele groen, de ruime verkavelingen en de lichte woningen luidden een nieuwe democratische tijd in, waarin ieder individu gezond kon wonen en zich optimaal kon ontplooien.

De naoorlogse Rotterdamse wijken staan volop in de belangstelling. Ze werden in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw met veel optimisme gebouwd. Aan de rand van de stad verrezen in een kwart eeuw tien nieuwe, ruim opgezette tuinwijken: Pendrecht, Zuidwijk, Lombardijen, IJsselmonde, Overschie, Schiebroek, Honderd en Tien Morgen, Hoogvliet, Het Lage Land en Ommoord. De ontwerpers stonden voor de opgave een woonwijk te ontwerpen waarbij vorm werd gegeven aan het destijds heersende gemeenschapsideaal. Het vele groen, de ruime verkavelingen en de lichte woningen luidden een nieuwe democratische tijd in, waarin ieder individu gezond kon wonen en zich optimaal kon ontplooien.
 
Van het optimisme uit deze naoorlogse periode is op dit moment niet veel meer over. De eisen die tegenwoordig aan de woning en de leefomgeving worden gesteld staan op gespannen voet met de oorspronkelijke opzet. De wijken krijgen veelal het verwijt teveel collectieve groenruimten te bevatten en te kleine woningen. Als gevolg daarvan is in deze wijken een omvangrijke herstructurering gaande. Het gevaar dreigt echter dat daarmee ook de specifieke kenmerken van de wijken verloren gaan en dat veel wijken zullen vervallen tot een lappendeken van afzonderlijke ingrepen.
 
Van Pendrecht tot Ommoord, Geschiedenis en toekomst van de naoorlogse wijken in Rotterdam geeft vanuit een historisch perspectief inzicht in de waarden van de tien Rotterdamse wederopbouwwijken. Centraal staat de vraag wat de specifieke kwaliteiten van deze wijken zijn zodat zij kunnen worden ingezet in de toekomstplannen.

Recent bekeken