Additional Material

Nieuw krachtenveld, nieuwe paradigma’s. Trendverkenning van de Nederlandse bouwsector | Willem Verbaan | 9789075271560

Double click on above image to view full picture

Zoom Out
Zoom In

Nieuw krachtenveld, nieuwe paradigma’s

Trendverkenning van de Nederlandse bouwsector

Author:Willem Verbaan

Publisher:blauwdruk

ISBN: 978-90-75271-56-0

  • Paperback
  • Dutch
  • 160 Pages
  • Apr 27, 2012

In de bouwsector voltrekt zich een fundamenteel veranderingsproces. Tot voor kort werden in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk gebouwen uit de grond gestampt. Iedereen profiteerde: bouwbedrijven, gemeenten, huurders van commercieel vastgoed en de huizenkoper die erop kon rekenen dat zijn bezit altijd maar meer waard zou worden. Die tijd is voorbij. De economische crisis, de krimp van de bevolking, de roep om duurzaamheid en verregaande internationalisering dwingen de bouwsector tot nieuwe perspectieven en verhoudingen. De sector staat op de drempel van grote paradigmaverschuivingen. De bouwwereld van de toekomst is duurzaam, integraal, transparant en flexibel. Techniek en prijs zijn er ondergeschikt aan beheer, gebruik en transformatie. ICT zal een doorslaggevende invloed hebben op een sector die in de nabije toekomst in deze vorm niet meer zal bestaan. In een aanstekelijk betoog, met sprekende praktijkvoorbeelden, laat Willem Verbaan zien welke instrumenten hier nu al voor zijn ontwikkeld en wat nodig is om deze duurzame aanpak te verankeren in wat we nu nog de bouwsector noemen.

In de bouwsector voltrekt zich een fundamenteel veranderingsproces. Tot voor kort werden in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk gebouwen uit de grond gestampt. Iedereen profiteerde: bouwbedrijven, gemeenten, huurders van commercieel vastgoed en de huizenkoper die erop kon rekenen dat zijn bezit altijd maar meer waard zou worden. Die tijd is voorbij. De economische crisis, de krimp van de bevolking, de roep om duurzaamheid en verregaande internationalisering dwingen de bouwsector tot nieuwe perspectieven en verhoudingen. De sector staat op de drempel van grote paradigmaverschuivingen.

De bouwwereld van de toekomst is duurzaam, integraal, transparant en flexibel. Techniek en prijs zijn er ondergeschikt aan beheer, gebruik en transformatie. ICT zal een doorslaggevende invloed hebben op een sector die in de nabije toekomst in deze vorm niet meer zal bestaan. In een aanstekelijk betoog, met sprekende praktijkvoorbeelden, laat Willem Verbaan zien welke instrumenten hier nu al voor zijn ontwikkeld en wat nodig is om deze duurzame aanpak te verankeren in wat we nu nog de bouwsector noemen.

Van macro-econoom Willem Verbaan, lector aan de Hogeschool van Amsterdam,  verscheen eerder ‘Wolk 777, over crisis, krimp en duurzaamheid’, dat hij schreef samen met Gertrud Blauwhof.

Recently viewed