Extra informatie

Maak een stad. Rotterdam en de architectuur van J.H. van den Broek | Wouter Vanstiphout | 9789064503887

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Maak een stad

Rotterdam en de architectuur van J.H. van den Broek

Auteur:Wouter Vanstiphout

Uitgever:010

ISBN: 978-90-6450-388-7

  • Paperback
  • Nederlands met samenvatting in het Engels
  • 560 pagina's
  • 16 jun. 2005

Van den Broek is een van de meest gerespecteerde Nederlandse architecten van de twintigste eeuw, maar tegelijkertijd een van de minst bekende. Men kent Van den Broek met name van zijn samenwerking met Jaap Bakema, die van 1948 tot en met 1978 duurde. Zelfs zijn werk van voor de oorlog werd gezien als opmaat hiernaartoe en is nooit onafhankelijk bekeken. Wouter Vanstiphout onderzoekt het werk van Van den Broek in de context waarin hij werkte, namelijk de stad Rotterdam. Eerder mislukten grote plannen om deze stad een mooie en samenhangende vorm te geven stelselmatig. Van den Broek is er wel in geslaagd een grote invloed op deze ontembare stad uit te oefenen. Hij ontwierp in de jaren twintig en dertig honderden woningen en bedrijfsgebouwen en maakte talloze studies en rapporten voor de wederopbouw van de gebombardeerde stad.

Van den Broek is een van de meest gerespecteerde Nederlandse architecten van de twintigste eeuw, maar tegelijkertijd een van de minst bekende.


Men kent Van den Broek met name van zijn samenwerking met Jaap Bakema, die van 1948 tot en met 1978 duurde. Zelfs zijn werk van voor de oorlog werd gezien als opmaat hiernaartoe en is nooit onafhankelijk bekeken. Wouter Vanstiphout onderzoekt het werk van Van den Broek in de context waarin hij werkte, namelijk de stad Rotterdam. Eerder mislukten grote plannen om deze stad een mooie en samenhangende vorm te geven stelselmatig. Van den Broek is er wel in geslaagd een grote invloed op deze ontembare stad uit te oefenen. Hij ontwierp in de jaren twintig en dertig honderden woningen en bedrijfsgebouwen en maakte talloze studies en rapporten voor de wederopbouw van de gebombardeerde stad.

Recent bekeken