Extra informatie

Levend landschap. Manifest voor stad en land | Hans Teerds, Johan van der Zwart | 9789461051806

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Levend landschap

Manifest voor stad en land

Auteur:Hans Teerds, Johan van der Zwart

Uitgever:SUN

ISBN: 978-94-6105-180-6

  • Paperback
  • Nederlands
  • 172 pagina's
  • 2 mrt. 2012

Het landschap is geen tegenpool van de stad, maar een onmisbaar onderdeel van de stedelijke samenleving. Dat betogen auteurs Hans Teerds en Johan van der Zwart in dit manifest over het Nederlandse landschap.

In dit  manifest beschrijven Teerds en Van der Zwart hoe geschiedenis, gebeurtenissen en (ontwerp)ingrepen het landschap vormgeven en bieden ze perspectief op de toekomst. Ze onderzochten zeven projecten in Barcelona, Berlijn, Londen en het Ruhrgebied die krachtig weergeven wat de mogelijkheden zijn van het stedelijke landschap. Want, het landschap moet een vitaal  deel zijn een levendig stedelijk publiek domein.

Het landschap is geen tegenpool van de stad, maar een onmisbaar onderdeel van de stedelijke samenleving. Dat betogen auteurs Hans Teerds en Johan van der Zwart in dit manifest over het Nederlandse landschap.

Landschap drukt een groot stempel op de stad: op parken en buurten, op straten en pleinen, op de stadsplattegrond, en op de geuren en kleuren van de buitenlucht. Maar de druk op het landschap neemt toe. Tegenstrijdige waarden moeten binnen één en dezelfde ruimte opgelost worden: vernatting én verdroging, uitdijende én krimpende steden en dorpen, infrastructuur én recreatie, schaalvergroting in de landbouw én de aanleg van nieuwe natuurgebieden.

Zolang in het huidige debat landschap tegenover de stad wordt geplaatst, natuur tegenover cultuur, zullen er geen oplossingen gevonden worden. Landschap is evenzeer cultuur als de stad. Alleen als dat wordt onderkend kan het landschap de tegenstrijdige belangen dienen en oplossen.

In dit manifest beschrijven Teerds en Van der Zwart hoe geschiedenis, gebeurtenissen en (ontwerp)ingrepen het landschap vormgeven en bieden ze perspectief op de toekomst. Ze onderzochten zeven projecten in Barcelona, Berlijn, Londen en het Ruhrgebied die krachtig weergeven wat de mogelijkheden zijn van het stedelijke landschap. Want, het landschap moet een vitaal  deel zijn een levendig stedelijk publiek domein.

Recent bekeken