Extra informatie

De trek naar de stad | Doug Saunders | 9789023458814

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

De trek naar de stad

Auteur:Doug Saunders

Uitgever:De Bezige Bij

ISBN: 978-90-234-5881-4

  • Paperback
  • Nederlands
  • 416 pagina's
  • 1 nov. 2010

Aan het begin van de eenentwintigste eeuw leven er voor het eerst in de geschiedenis meer mensen in de stad dan op het platteland.

In het boek 'De trek naar de stad' laat Doug Saunders zien dat het om een wereldwijde ontwikkeling gaat, van Istanbul tot Los Angeles, van Warschau tot Mumbai en van Nairobi tot Shenzhen. Die ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de economie: lokaal, nationaal en internationaal. Saunders betoogt dat de wijken waarin de migranten zich vestigen vaak dynamisch zijn en groot economisch potentieel bezitten. Meestal ontstaat er een welvarende middenklasse, maar ook in sloppenwijken - broeinesten van armoede, sociaal geweld en religieus fundamentalisme - schuilt een enorme energie die ten nutte kan worden gemaakt. Het gaat erom de dynamiek van die wijken in te zien en volop te ontwikkelen.

/ Ook uitgegeven in het Engels

Aan het begin van de eenentwintigste eeuw leven er voor het eerst in de geschiedenis meer mensen in de stad dan op het platteland.

In het boek 'De trek naar de stad' laat Doug Saunders zien dat het om een wereldwijde ontwikkeling gaat, van Istanbul tot Los Angeles, van Warschau tot Mumbai en van Nairobi tot Shenzhen. Die ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de economie: lokaal, nationaal en internationaal. Saunders betoogt dat de wijken waarin de migranten zich vestigen vaak dynamisch zijn en groot economisch potentieel bezitten. Meestal ontstaat er een welvarende middenklasse, maar ook in sloppenwijken - broeinesten van armoede, sociaal geweld en religieus fundamentalisme - schuilt een enorme energie die ten nutte kan worden gemaakt. Het gaat erom de dynamiek van die wijken in te zien en volop te ontwikkelen. Daadkrachtig politiek ingrijpen heeft dan ook zin: als migranten het zicht geboden wordt op een goede toekomst, kunnen hun wijken tot grote bloei komen. De trek naar de stad biedt fascinerende kijk op een van de belangrijkste sociale, politieke en economische ontwikkelingen van de eenentwintigste eeuw.

/ Ook uitgegeven in het Engels

Recent bekeken