Extra informatie

Nieuw Leyden. Recept voor Stedelijk Wonen | Annemarie Sour | 9789064507687

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

€ 29,95

Nog 1 exemplaar beschikbaar!

Nieuw Leyden

Recept voor stedelijk wonen

Auteur:Annemarie Sour

Uitgever:010

ISBN: 978-90-6450-768-7

  • Paperback
  • Nederlands
  • 336 pagina's
  • 1 jun. 2011

Een voormalig industrieterrein in Leiden Noord is het decor van een uniek stedenbouwkundig project, Nieuw Leyden. Hier ontwikkelt zich een stadsmilieu dat haaks staat op de suburbanisatie waar vooral projectontwikkelaars en woningcorporaties het primaat hebben en de individuele bewoner weinig te zeggen heeft over het eigen wonen. Nieuw Leyden is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Leiden en woningstichting Portaal. Dit nieuwe recept voor stedelijk wonen trekt bewoners die tot dusver in de stad weinig aan bod kwamen, zoals gezinnen op zoek naar stedelijke eengezinswoningen, mensen met specifieke wensen of die hun eigen huis willen bouwen.

Een voormalig industrieterrein in Leiden Noord is het decor van een uniek stedenbouwkundig project, Nieuw Leyden. Hier ontwikkelt zich een stadsmilieu dat haaks staat op de suburbanisatie waar vooral projectontwikkelaars en woningcorporaties het primaat hebben en de individuele bewoner weinig te zeggen heeft over het eigen wonen. Nieuw Leyden is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Leiden en woningstichting Portaal.

Dit nieuwe recept voor stedelijk wonen trekt bewoners die tot dusver in de stad weinig aan bod kwamen, zoals gezinnen op zoek naar stedelijke eengezinswoningen, mensen met specifieke wensen of die hun eigen huis willen bouwen. Nieuw Leyden borduurt voort op het historische voorbeeld van de grachtengordel, het Amsterdamse uitbreidingsplan uit 1614. Ook nu beperkt het stadsbestuur zich tot de uitgifte van de kavels en hebben burgers invloed op het bouwen van de eigen woning. Een stedenbouwkundig stramien van de hand van MVRDV schiep de voorwaarden voor organische stadsgroei. De burger kreeg zijn traditionele rol van opdrachtgever terug zonder rekening te hoeven houden met welstandstoezicht. Het resultaat is een staalkaart van postmoderne en eigenzinnige stadshuizen. Naast tweehonderd mensen die hun eigen huis hebben laten bouwen, hebben ook tweehonderd huurders invloed gehad op de indeling van hun woning, de gebruikte materialen en de gevel.

Nieuw Leyden is een opmerkelijke combinatie van innovatieve stedenbouw en particulier initiatief. In interviews vertellen professionals en bewoners over hun ambities, visie, samenwerking, valkuilen, problemen en oplossingen. Hun ervaringen leveren waardevolle tips op. Dit boek is verplichte kost voor gemeenten, politici, ontwerpers en met name voor burgers die op zoek zijn naar nieuwe vormen van stads- en woningontwikkeling..- - -


De verschillende mogelijkheden en onmogelijkheden die dit systeem biedt, worden in het boek belicht. Opvallend daarbij zijn het heldere taalgebruik en de vele (ervarings)deskundigen die in diverse interviews hun ervaringen toelichten. Daarmee is een moeilijk onderwerp voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Al met al maakt dit het boek tot een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in nieuwe vormen van stadsontwikkeling.
Mario Silvester, Cobouw, 27 June 2011

Een onmisbaar boek voor degene die zijn eigen huis wil laten bouwen.
Bart van Hoek at architectuur.org, 27 June 2011

Fraai vormgegeven boek over gedurfd project.
Lianne van Duinen in S&RO, August 2011

Recent bekeken