Extra informatie

Biografie van de Baksteen. 1850-2000

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Biografie van de baksteen

1850 - 2000

Auteur:Ronald Stenvert

Uitgever:WBOOKS

ISBN: 978-90-4000-756-9

  • Paperback
  • Nederlands
  • 336 pagina's
  • 1 okt. 2012

Dit boek vertelt het verhaal van de 'jongere' baksteen, waarvan er tussen 1850 en 2000 meer dan 107 miljard werden gebakken. Beter bakken en effectiever vormen waren de grootste omwentelingen die rond 1870 plaatsvonden toen de industrialisatie doordrong in de traditionele baksteenproductie. In de baksteenconstructie ontstond een onderscheid tussen bekledingsteen en ‘achterwerkers’ en verschoof de nadruk naar een rol als bekledingsmateriaal. Kleigebruik, bakproces, soorten en maten en constructies vormen in dit boek de opmaat, inclusief ontwikkelingen in de steenindustrie en de verschuiving van productiecentra. Biografie van de baksteen is een breed uitgewerkt boek met handige registers op namen, plaatsen en begrippen.

Dit boek vertelt het verhaal van de 'jongere' baksteen, waarvan er tussen 1850 en 2000 meer dan 107 miljard werden gebakken. Beter bakken en effectiever vormen waren de grootste omwentelingen die rond 1870 plaatsvonden toen de industrialisatie doordrong in de traditionele baksteenproductie. In de baksteenconstructie ontstond een onderscheid tussen bekledingsteen en ‘achterwerkers’ en verschoof de nadruk naar een rol als bekledingsmateriaal. Kleigebruik, bakproces, soorten en maten en constructies vormen in dit boek de opmaat, inclusief ontwikkelingen in de steenindustrie en de verschuiving van productiecentra.

Betere bakstenen werden onderdeel van metselmozaïeken van rode, gele en zwartgesmoorde steen die kenmerkend zijn voor de neorenaissance. Daarnaast hebben geglazuurde profielstenen het beeld van de neogotiek mede bepaald. Beschreven wordt hoe de tot dan toe ongekende technische mogelijkheden de baksteen steeds meer lieten opgaan in de mode van de architectuur. Nauwe verwanten als terracotta, tegels en dakpannen blijven in het boek niet onbesproken, evenals de kalkzandsteen.

Na de Eerste Wereldoorlog werd expressieve baksteen met een sprekende textuur populair. Sindsdien volgen de textuurschommelingen van de baksteen de architectuurmode: glad, opgeruwd of in ruwe handvormsteen. Na de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk op rationalisatie en verschenen nieuwe producten als holle baksteenvloeren op de markt. Aan het einde van het boek blijkt dat juist die innovatie de baksteenproductie een renaissance heeft verleend. Biografie van de baksteen is een breed uitgewerkt boek met handige registers op namen, plaatsen en begrippen.

Klanten die dit kochten, kochten ook:

Recent bekeken