Het boek is het resultaat van een intensief onderzoek naar de aanwezigheid van angst in onze westerse maatschappij en naar de rol die de architectuur daarbij kan spelen. Het vormt een onmisbaar instrument voor studenten, onderzoekers, architecten of beleidsmakers die zich bezighouden met veiligheidsvraagstukken.
De westerse samenleving wordt geterroriseerd door angst. Of het nu de nationale veiligheid betreft, de verkeersveiligheid of de bescherming van de volksgezondheid; iedere vorm van risico dient te worden gespreid, afgedekt of uitgeroeid. De veiligheidsobsessie laat steeds meer zichtbare sporen achter, met name in de openbare ruimte. Snelheidsbeperkende drempels, rookvrije zones en surveillancecamera's dienen een maatschappij in het teken van preventie.
De nieuwste editie van 'Groepsportretten' - een project van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst - brengt opnieuw vier groepen jonge talentvolle ontwerpers samen rond een bijzonder actueel thema. In een vervolg op het succesvolle boek City Branding zal deze publicatie in vier hoofdstukken de diverse kanten van angst en preventie belichten én de impact ervan op de hedendaagse stedelijke ruimte analyseren. Alle registers worden hiervoor opengetrokken: teksten, fotografie, onderzoek en ontwerp zullen elkaar afwisselen in een boeiende sequens.
Het boek is het resultaat van een intensief onderzoek naar de aanwezigheid van angst in onze westerse maatschappij en naar de rol die de architectuur daarbij kan spelen. Het vormt dan ook een onmisbaar instrument voor studenten, onderzoekers, architecten of beleidsmakers die zich bezighouden met veiligheidsvraagstukken.