Additional Material

Onmoderne architectuur. Hedendaags traditionalisme in Nederland. Fascinaties 15 | 9789056623517 | Nai Uitgevers

Double click on above image to view full picture

Zoom Out
Zoom In

Onmoderne architectuur

Hedendaags traditionalisme in Nederland. Fascinaties 15

Author:Hans Ibelings

Publisher:NAi Uitgevers

ISBN: 978-90-5662-351-7

  • Paperback
  • Dutch
  • 144 Pages
  • Nov 19, 2004

Uitgerekend in Nederland, decennialang een bolwerk van modernisme, neomodernisme en supermodernisme, heeft sinds de jaren negentig een hedendaags traditionalisme furore gemaakt. In plaats van vernieuwing zoeken de hedendaagse traditionalisten juist aansluiting bij wat er is, maken ze gebruik van het verleden en passen ze bij voorkeur beproefde middelen toe die hun bestaansrecht al hebben bewezen. In dit boek wordt het hedendaags traditionalisme - ontdaan van alle populistische en moralistische argumenten voor en tegen - van verschillende kanten geanalyseerd: als atypisch, Nederlands verschijnsel en als internationale stroming; als uitloper van het postmoderne gedachtegoed uit de jaren zeventig en tachtig en als onderdeel van een al minstens honderd jaar bestaande traditionalistische onderstroom; als intellectuele reactie op de beperkingen van de vele vormen van modernisme van de afgelopen vijftig jaar en als commerciële nichemarketing van nostalgische beelden. Ibelings plaatst het hedendaags traditionalisme in een internationaal en historisch perspectief. Daarmee geeft het boek een antwoord op de vraag wat hedendaags traditionalisme te bieden heeft voor een eenentwintigste-eeuwse samenleving.

Uitgerekend in Nederland, decennialang een bolwerk van modernisme, neomodernisme en supermodernisme, heeft sinds de jaren negentig een hedendaags traditionalisme furore gemaakt. In plaats van vernieuwing zoeken de hedendaagse traditionalisten juist aansluiting bij wat er is, maken ze gebruik van het verleden en passen ze bij voorkeur beproefde middelen toe die hun bestaansrecht al hebben bewezen.

In dit boek wordt het hedendaags traditionalisme - ontdaan van alle populistische en moralistische argumenten voor en tegen - van verschillende kanten geanalyseerd: als atypisch, Nederlands verschijnsel en als internationale stroming; als uitloper van het postmoderne gedachtegoed uit de jaren zeventig en tachtig en als onderdeel van een al minstens honderd jaar bestaande traditionalistische onderstroom; als intellectuele reactie op de beperkingen van de vele vormen van modernisme van de afgelopen vijftig jaar en als commerciële nichemarketing van nostalgische beelden. Ibelings plaatst het hedendaags traditionalisme in een internationaal en historisch perspectief. Daarmee geeft het boek een antwoord op de vraag wat hedendaags traditionalisme te bieden heeft voor een eenentwintigste-eeuwse samenleving.

Recently viewed